Oedeemtherapie

Aanmelding 
Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan direct contact op met uw huisarts/ specialist of oedeemtherapeut. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. Uw oedeemfysiotherapeut behandelt niet alleen het lymfoedeem adequaat, maar is tevens een deskundige op het gebied van bewegen en houding.

Behandelingsmogelijkheden
De behandeling door een oedeemfysiotherapeut bestaat uit:
Onderzoek en meting
van het lymfoedeem.

Voorlichting
U wordt voorgelicht over de aandoening en de mogelijke gevolgen voor de toekomst. Maar ook over preventieve maatregelen, huidverzorging en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Manuele lymfedrainage
Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van het lymfevocht en het bevorderen van de functie van gezonde lymfevaten en lymfeklieren.

Oefentherapie
In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid in het operatiegebied. Ook kan de spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Door oefeningen die u krijgt van uw oedeemfysiotherapeut kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren.

Ademtherapie
Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfvocht.

Compressietherapie
Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren en om de effecten van de manuele lymfedrainage te behouden kan er gezwachteld worden.

Lymfetaping
Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape, die de huid feitelijk iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfvocht beter verloopt.

Aanleren van zelfmanagement
Ter aanvulling op de therapie wordt u (indien mogelijk) geleerd zichzelf te masseren, te bandageren en/of te tapen. Daarnaast krijgt u oefeningen mee om de ontstane verbeteringen te onderhouden of verder te vergroten.